magyar | english
 
E-mail:
Jelszó:
 

Gyakran Ismételt Kérdések

Sok kérdés felmerül bennünk a hajléktalanokkal kapcsolatban. Mint az alábbiakban kiderül, sokszor téves előítéleteink is vannak...

A hajléktalanok agresszívek?

Semmivel sem agresszívebbek, mint bármelyikünk. Az ő esetükben is a védekezés a természetes reakció, ha bántják őket.

Mennyire jellemző rájuk, hogy nem akarnak dolgozni?

Ambíciójuk van természetesen, ami tulajdonképpen fenntartja őket. Erre példa a guberálás folyamata, amikor ha nehezen is, de igyekeznek ételt, italt találni maguknak. Sok helyütt látni hajléktalanokat Fedél nélküli újságot árulni, az is munkának tekinthető, nem is könnyűnek sok esetben. A munka, mint olyan számukra átértékelődik. Visszatartó erőt jelent, hogy nem veszik őket emberszámba, eleve van előítélet velük szemben. Munka szempontjából a hajléktalanokat nem vehetjük egy kalap alá azokkal, akik az aluljárókban elhagyottan fekszenek. A hajléktalanok munkához való viszonyára, ambícióikra remek példa a Hajléktalanszálló, amely falain belül megfelelő körülmények között élhetnek, de a szálló munkatársai elvárják tőlük, hogy az intézeten kívül pénzt keressenek ott tartózkodásuk feltételeként.

A hajléktalanok veszélyesek?

Téves előítélet. Sajnos hajlamosak vagyunk a hajléktalanokat különböző sztereotípiákkal felruházni (pl. büdös, koszos). A hajléktalanoknak csak elenyésző részével találkozunk az utcán és az ott tapasztaltak alapján ítélkezünk (pl. alkoholos befolyásoltság). Senki sem készül hajléktalannak, hanem hajléktalanná válik, ez egy folyamat eredménye és sokszor önhibájukon kívül kerülnek ebbe a helyzetbe.

Saját maguk tehetnek állapotukról?

Változó. Sokan önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe. A rendszerváltás vízválasztó volt. Nagy lett az elszegényedés, családok széthullása következett be, a munkanélküliség sok embert a hajléktalanságba sodort. Viszont akik tehetnek róla, azok alkoholtól, bűnözéstől válnak hajléktalanná. Bizonyos esetekben ezek a tényezők összemosódnak.

Van-e egészségbiztosításuk?

Kell, hogy rendelkezzenek egészségbiztosítással, ha dolgozó emberek. Ha valaki annyira magatehetetlen, az állam átvállalja az egészségfinanszírozást.

A hajléktalanok koszosak?

Nem igaz, hogy általánosságban koszosak. Akik az utcán élik mindennapjaikat, nekik sajnos törvényszerűen lesznek higiéniai problémáik, de a többség törekszik egy elvárható ápoltságra.

A hajléktalanok általában betegek?

Azon hajléktalanok a veszélyeztetettek betegség szempontjából, akiknek előbb-utóbb az utcán kell küzdeniük mindennapjaik során. Ez egy hosszú folyamat amely során az egészségi állapot is romolhat.

Ugyanolyan minőségi ellátást kapnak, mint bárki más?

Sajnos a téves előítéletek folytán előfordulnak negatív esetek (nem megfelelő ellátás, odafigyelés hiánya, stb.).

A hajléktalanoknak mentális problémáik vannak?

Halmozottan sérültek. Sérülnek mentálisan, fizikálisan, önértékelésük, önbecsülésük erőteljesen csökken, amit még mélyebbre taszít a társadalom általi negatív megítélésük.

Van-e kiút a hajléktalanságból?

Természetesen van. Először rendbe kell hozni az illetőt, aztán egy hosszú és nagyon küzdelmes folyamat lévén tud vissza integrálódni a társadalomba. Öt-hat féle szakember összehangolt munkája kell ehhez, de legfőképpen ő maga szükséges hozzá.

A hajléktalanok fertőző betegségeket terjesztenek?

„Találkozhattunk már óvodában fejtetűvel…” Az életmódjukból kifolyólag érzékenyebbek a betegségekkel szemben. Ez az érzékenység az utcán élőkre jellemzőbb.

A hajléktalanok megértésre vágynak?

Mindannyian szeretnének a társadalom megbecsült tagja lenni, hiszen vannak értékeik nekik is. Manapság egymás értékeit se becsüljük kellőképpen, ők pedig eleve hátrányból indulnak.

Alkohol mellett jellemző rájuk a drogfogyasztás is?

Nem jellemző. A droggal ellentétben az alkoholhoz legálisan bárhol és olcsóbban juthat hozzá.

Mennyire érzik úgy, hogy ugyanolyan jogaik vannak, mint nem hajléktalan embertársaiknak?

Az átlagember sincs minden esetben tisztában a jogaival, helyzetüket tekintve nekik sűrűbben van szükségük mindenfajta segítségnyújtásra. Központunk ilyen téren is ad tanácsokat.